Există de fapt o mulțime de motive pentru care cântărirea stupului este una dintre cele mai importante sarcini ale apicultorului. 

Albinele din zona de rezistență USDA au nevoie de minimum 50 până la 80 de kilograme de miere pe care o vor consuma pe parcursul lunilor de iarnă. Albinele de miere nu hibernează cu adevărat și, în schimb, ele doar se grupează în interiorul stupului lor pentru a-și menține matca caldă și confortabilă în mijloc. 

În calitate de apicultor, trebuie să vă asigurați că există suficientă miere în colonie înainte de a decide ce veți face cu mierea rămasă în plus.

Cântărirea stupului
Cântărirea stupului cu ajutorul unui cântar de apicultor

Fiecare cadru pe care albinele îl scot cu ceară diferă în ceea ce privește adâncimea și grosimea. Acest lucru înseamnă că un cadru mediu de miere va avea o greutate cuprinsă între 2 și 5 kilograme. 

De asemenea, apicultorul trebuie să monitorizeze cutiile de stupi pentru a se asigura că va exista suficient spațiu pentru ca regina să poată depune ouă. Cutiile care au rame goale vor cântări mai puțin în comparație cu acele rame care sunt încă pline cu pâine de albine, nectar de flori sau puiet de albine. 

Una dintre modalitățile de cântărire a stupului, în special atunci când sunteți la început de drum în apicultură, este să folosiți un cântar de pește sau de bagaje. Aceste cântare sunt foarte portabile și pot fi atașate cu ușurință la partea din spate a cutiei și oferă o bună estimare a cât cântărește fiecare cutie de stupi. Dacă este plină cu miere, o cutie medie cu 10 rame poate cântări în jur de 50-60 de kilograme. 

Odată ce aveți suficientă experiență în apicultură, simpla ridicare a cutiei de stupi din spate vă poate oferi deja o estimare aproximativă a cantității de miere din interiorul cutiei. 

Amplasarea ideală a stupilor 

Când ați terminat de cântărit stupul și acesta este mai mic decât v-ați așteptat, unul dintre lucrurile pe care ar putea fi nevoie să le schimbați este amplasarea lui. 

Este ideal ca stupul să fie amplasat într-un loc uscat și înalt, cu o cantitate excelentă de soare în timpul dimineții, dar cu suficientă umbră pentru a-l proteja de soarele intens în mijlocul zilei. 

Plasarea stupului

De asemenea, dacă este posibil, ar trebui să amplasați stupul departe de clădiri, deoarece apropierea de o clădire poate duce la schimbări semnificative de temperatură din cauza reflexiei căldurii soarelui. 

De asemenea, stupul trebuie amplasat în așa fel încât să fie orientat spre sud-est sau spre est, pentru ca soarele de dimineață să stimuleze albinele când intră prin intrare. De asemenea, intrarea ar trebui să fie orientată în direcția opusă vânturilor dominante.

De asemenea, trebuie să existe multă apă proaspătă în apropiere. S-ar putea să fie nevoie să furnizați apă albinelor dvs. pentru ca acestea să nu ajungă la piscina vecinului dvs. Chiar și o fântână mică cu pompă poate funcționa foarte bine, deoarece sunetul apei care curge va încuraja albinele să bea din ea. Puneți câteva pietre în sursa de apă unde albinele se pot lâncezi și lua o înghițitură, altfel riscați să vă înecați albinele. 

Cântărirea stupului este importantă, deoarece vă dă un indiciu dacă faceți sau nu o treabă bună în apicultură.

Teme similare:

    Nimeni nu a fost găsit