Ochelarii au devenit mai comuni și mai populari în zilele noastre. De fapt, aceste piese de ochelari sunt acum un element de bază în moda modernă, chiar și cu cele mai recente evoluții în chirurgia de corecție a vederii și lentilele de contact. Există chiar și persoane care încă au o vedere perfectă, dar folosesc ochelari fără prescripție medicală ca parte a garderobei lor zilnice. 

Dar, dintre toate lentilele, ramele și tratamentele disponibile, cum puteți alege cu adevărat perechea potrivită pentru dumneavoastră? 

Pentru a vă ajuta în procesul de luare a deciziilor, acest scurt ghid vă va oferi o scurtă prezentare generală a opțiunilor din care puteți alege.

Tipuri populare de ochelari de vedere cu prescripție medicală

Asigurați-vă că mergeți mai întâi la medicul oftalmolog pentru a face un examen oftalmologic pentru a determina tipul exact de corecție a vederii care vi se potrivește cel mai bine înainte de a merge să cumpărați ochelari noi. Optometristul va scrie o rețetă de ochelari pe care o veți folosi atunci când faceți cumpărături online în magazinul online Adrialenti sau vizitați un optician pentru noua pereche de ochelari.

Următoarele sunt cele mai comune tipuri de lentile de vedere disponibile în prezent:

Lentile bifocale

Lentilele bifocale sunt multifocale, ceea ce înseamnă că acestea au două „puteri” distincte. Diferitele secțiuni ale lentilelor corectează vederea de aproape și vederea la distanță. Lentilele bifocale sunt recomandate persoanelor care au mai multe probleme de vedere, cum ar fi miopia sau miopia de aproape și hipermetropia sau presbiopia legată de vârstă.

Lentile bifocale
Lentile bifocale

Lentile progresive

Lentilele progresive funcționează pentru persoanele care au nevoie de lentile trifocale sau bifocale. Acești ochelari oferă o corecție similară pentru vederea la distanță, intermediară și de aproape, fără linii între fiecare secțiune.

Lentile progresive
Lentilele progresive devin din ce în ce mai populare în rândul persoanelor care au nevoie de ajutor pentru a vedea aproape, departe și între ele

Există multe persoane care preferă lentilele progresive datorită tranziției mai ușoare între câmpurile de vedere. Singurul dezavantaj este câmpul de vedere general mai mic al acestora, care îi face pe unii oameni să revină la lentilele trifocale sau bifocale.

Viziune unică

Probabil că cel mai comun și mai accesibil tip de lentile de ochelari nu este altul decât lentilele monofocale. Câmpul lor vizual este cel mai mare, deoarece corectează vederea la o anumită distanță, fie de aproape, fie de departe. Dacă suferiți de astigmatism sau se întâmplă să fiți miop sau hipermetropic, este probabil să vi se prescrie lentile monofocale.

Ce sunt lentilele cu vedere unică?

Lentile trifocale

Ochelarii trifocali sunt la fel ca ochelarii bifocali, singura diferență este că aceștia au o putere suplimentară pentru corectarea vederii intermediare. De exemplu, partea intermediară poate fi folosită pentru vizualizarea unui ecran de calculator. 

Principalul dezavantaj al lentilelor trifocale și bifocale este linia distinctă dintre fiecare câmp de vedere. Aceasta face ca secțiunea lentilelor să producă o viziune semnificativ diferită. Deși multe persoane se pot obișnui cu ea fără a avea nicio problemă, acesta este neajunsul care a deschis calea spre crearea unor lentile mai avansate, cum ar fi lentilele progresive. 

Alte tipuri de ochelari fără prescripție medicală 

Ochelarii de vedere fără prescripție medicală au diverse funcții, printre care siguranța, îngrijirea preventivă a ochilor și moda.

Ochelari de protecție digitală sau de blocare a luminii albastre

Ochelarii cu lumină albastră sau cunoscuți și sub numele de ochelari de calculator s-au bucurat de o popularitate masivă în aceste zile, în special în rândul tinerei generații. Mulți adulți petrec ore lungi pe zi folosind smartphone-urile, tabletele și computerele lor. Acești ochelari de vedere ajută la prevenirea tensiunii pe care aceste dispozitive digitale o pot provoca asupra ochilor și susțin în același timp un program de somn mai bun. 

Ochelari de vedere falși sau fără prescripție medicală

De asemenea, în ultimii ani s-a înregistrat o cerere mai mare de ochelari fără prescripție medicală sau de ochelari falși. Aceștia sunt pur și simplu accesorii de modă, deși pot acționa și ca ochelari de siguranță în situații cu risc scăzut.

Ochelari de citit

Puteți obține ochelari de citit pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală. Aceștia pot ajuta la îmbunătățirea capacității unei persoane de a vedea lucrurile de aproape, în special atunci când citește ecranele telefoanelor și laptopurilor, cărțile și ziarele. 

Ochelarii de citit OTC pot funcționa bine pentru cei care au o vedere bună de la distanță și aceeași vedere la ambii ochi. Aceștia sunt disponibili în concentrații care variază de la +1,0 până la +4,0.

Dacă ochelarii de citit vă fac să suferiți de dureri de cap, de vedere dublă sau de oboseală digitală a ochilor, cel mai bine este să vă supuneți unui examen oftalmologic pentru a ști dacă vă va fi mai bine cu ochelari de vedere.

Ochelari de siguranță

Există multe profesii în care se folosesc ochelari de siguranță, cum ar fi în laboratoarele de știință, în construcții, reparații auto, instalații sanitare, lucrări electrice și multe altele. Aceștia sunt disponibili la prețuri ieftine pentru a oferi protecție de bază. Puteți folosi ochelari de protecție dacă aveți nevoie și de corecția vederii. Îi puteți potrivi pe aceștia peste ochelarii obișnuiți sau puteți opta pentru ochelari de protecție cu prescripție medicală. Aceștia pot fi prevăzuți cu tratamente și lentile similare cu ramele obișnuite

Ochelari de soare

Ochelarii de soare pot fi achiziționați fără sau cu prescripție medicală. Aceștia pot avea tratament de protecție UV sau lentile polarizate.

Tipuri de tratamente pentru lentile și lentile

În afară de prescripțiile standard, puteți alege, de asemenea, între diferite opțiuni de lentile atunci când vă cumpărați ochelarii. Optometristul dvs. vă poate recomanda un tratament cu o lentilă sau mai multe sau puteți adăuga și altele, în funcție de cariera sau stilul dvs. de viață. 

Acoperire anti-ceață 

Acoperirea anti-ceață ajută la eliminarea acelui efect instantaneu de aburire care apare atunci când treceți de la un mediu rece la unul cald.

Acoperire anti-reflexie 

Acoperire anti-reflexie lucru elimină reflexiile de pe lentile pentru a crește vizibilitatea și confortul, în special atunci când conduceți, utilizați un ecran pe timp de noapte sau citiți.

Lentile asferice

Aceste lentile mai subțiri și mai plate sunt opțiuni excelente pentru prescripțiile mai puternice, în cazul în care sunt necesare lentile mai groase.

Lentile de sticlă

Aceste lentile oferă o acuitate vizuală remarcabilă, deși sunt destul de grele și au tendința de a se sparge și de a se sparge.

Lentile de înaltă definiție

Există companii care folosesc tehnologia de suprafață controlată de calculator pentru a crea lentile cu front de undă sau cu formă liberă pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală.

Lentile din plastic cu indice ridicat 

Aceste lentile sunt mai ușoare și mai subțiri în comparație cu multe lentile din plastic.

Lentile de plastic

În prezent, multe lentile sunt fabricate din plastic, deoarece acestea pot produce aceleași rezultate ca și sticla. Acestea sunt, de asemenea, mai sigure, mai ușoare și mai ieftine în comparație cu sticla.

Lentile din trivex și policarbonat

Lentilele din plastic policarbonat sunt standardul pentru ochelarii pentru copii, ochelarii de sport și ochelarii de siguranță. Între timp, Trivex este un plastic durabil și ușor, utilizat în multe medii cu risc ridicat.

Acoperire rezistentă la zgârieturi

Aplicarea unui strat rezistent la zgârieturi pe partea din spate și din față a lentilelor le sporește durabilitatea și le face să dureze mai mult.

Lentile de tranziție sau fotocromatice

Lentilele tranziționale sau fotocromatice se întunecă odată ce sunt expuse la razele UV, ceea ce elimină necesitatea de a purta ochelari de soare.

Tratament pentru lentile cu blocare UV

Este ca o cremă de protecție solară făcută special pentru globii oculari. Adăugarea de colorant care blochează razele UV la lentile reduce numărul de raze UV care ajung la ochi.

Consultați-vă cu optometristul pentru a afla care sunt cei mai buni ochelari pentru dumneavoastră și pentru nevoile dumneavoastră specifice.

Teme similare: