Bateriile de mașină sunt, în general, unități electrice de stocare, prin intermediul cărora sunt transformate substanțele chimice în energie electrică. Modalitățile de bază ale modului de funcționare a bateriilor de mașină nu au suferit mdificări majore în ultimele decenii. Aceste baterii sunt proiectate din  acetat de plumb. Electrolitul sau acidul reacționează în contact cu plăcile de plumb întâlnite în baterie, cu scopul de a genera energie electrică.

În plus, este necesară de mai multă putere pentru a face ca un motor mare să funcționeze decât în cazul celor mici, de aceea, bateria trebuie să fie evaluată și dimensionată. În zilele noastre, vehiculele au sarcini electrice solicitate din partea multor accesorii, calculatoare, și module, prin urmare, ar fi nevoie de baterii cu o putere suficientă pentru funcțioanrea corectă a sistemelor. Supraîncărcarea bateriei de mașină prin instalarea uneia cu o putere inferioară satisfacerii acestor mecanisme ale vehiculului poate conduce la o reacție a electrolitului manifestată printr-o defectare prematură.

Mai jos, sunt prezentați câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare, atunci când vă doriți să alegeți cea mai bună baterie de mașină:

  • Mărimea

Este vorba despre lungimea, înălțimea și lățimea bateriei. Este disponibilă în diferite dimensiuni, cu scopul de a se potrivi cu tava bateriei oricărei mașini. Este important ca bateriile să fie fixate corespunzător și cu atenție. Citiți mereu manualul de instrucțiuni a mașinii dumneavoastră. De asemnea, puteți consulta și manualele de instrucțiuni puse la dispoziția dumneavoastră de către fabricanții de baterii, cu scopul de a știi ce dimensiune trebuie să aibă bateria mașinii. Achiziționarea unor baterii de dimensiuni greșite ar însemna o pierde de bani și ar putea provoca mai multe daune mașinii dumneavoastră. 

  • Brandul

Este vorba despre marca existentă pe un anumit produs. Există cazuri în care această marcă este aceeași cu numele producătorului. Achiziționarea mărcii indicate în manualul de utilizare este o alegere potrivită. Totuși, dacă acea marcă are un preț destul de mare pe care nu vi-l permiteți, respectați celelalte indicații scrise în manualul de utilizare. Nu fiți încântați să achiziționați cea mai ieftină marcă, deoarece ați putea cumpăra, de fapt, cea mai costisitoare baterie pe care ați avut-o vreodată. Mai mult, aceste baterii ieftine pot avea defecte, iar performanțele lor vor fi unele slabe. Schimbarea frecventă a bateriei va conduce la cheltuirea banilor economisiți initial, în cazul în care vă veți decide să alegeți o baterie de mașină ieftină.

  • Capacitate de Rezervă

Este vorba despre puterea generală a bateriei. Despre numărul de minute în care bateria poate realiza tensiunea minimă necesară pentru deplasarea mașinii, în cazul în care centura de ventilație sau alternatorul mașinii se strică. Cu o capacitate bună de rezervă, mașina dumneavoastră poate funcționa doar pe baza bateriei, în cazul în care alternatorul nu mai funcționează. Ratingul RC al bateriei va fi afișat în doar câteva minute. Totuși, în unele cazuri, s-ar putea să nu o găsiți, deoarece nu este afișată. În cazul în care aveți posibilitatea, verificați lista de produse sau cereți ajutorul asistentului de magazin. Alegeți bateria cu cel mai lung timp de funcționare, pentru a vă bucura de o capacitate de rezervă corespunzătoare.

  • Vârsta

Vârsta bateriei vă va arăta cam cât timp va putea funcționa. Bateriile sunt considerate fresc, atunci când au fost folosite mai puțin de 6 luni. Căutați data de fabricare. Majoritatea codurilor de fabricare sunt imprimate pe etichetă sau pe cutia bateriei.

  • Amplificatorul de temperatura sau AT

Măsoară abilitatea bateriei de a porni mașina chiar și pe timpul unei temperature extreme de rece. În timpul temperaturilor de îngheț, mașina dumneavoastră poate porni mai greu, pentru că uleiul de motor al mașinii se îngroașă, iar reacțiile chimice se desfășoară mai greu. Alegeți o baterie cu AT mai ridicat, întrucât este mult mai eficientă, în special în cazul vehiculele folosite într-un climat rece.

Teme similare: