A rămâne însărcinată nu e atât de simplu pe cât pare. Nu pare o problemă dacă sunteți încă tânără și nu aveți planuri de a avea copii. Însă, pentru cuplurile care doresc să aibe copii, infertilitatea este o realitate stresantă, copleșitoare și poate schimbat complet viața celor afectați.
Cuprins
Infertilitatea – O definiție scurtă
Infertilitatea se referă la incapacitatea cuplurilor active sexual care nu folosesc metode contraceptive de a concepe după un an de încercare.

Această condiție afectează peste 3 milioane de cupluri doar în SUA. Aproximativ 30% dintre acestea se datorează factorilor masculini, 40% dintre acestea factorilor femini, 20% dintre acestea unei combinații de acești factori, iar restul de 10% se datorează unor factori necunoscuți.
Ginseng Coreano, pentru cea mai lungă perioadă de timp, a fost folosit și pentru îmbunătățirea libidoului și a funcției sexuale la bărbați și femei.
Pentru ca sarcina să aibe loc, câteva condiții trebuie să aibe loc:
- Ovarele femeii trebuie să poate produce ovule
- Ovulul trebuie să fie eliminat în trompa uterină în fiecare lună
- Sperma de la bărbat trebuie să fertilizeze ovulul când se află în trompa uterină
- Acest ovul fertilizat trebuie să treacă prin tronpa uterină și să se prindă de pereții uterului
Dacă unul din aceste procese nu are loc sau este împiedicat, femeia nu poate rămâne însărcinată.
Cauzele principale ale infertilității la femei
Aproximativ un sfert din cazurile de infertilitate se datorează problemelor în timpul ovulației. Acestea pot apărea din cauza unui dezechilibru de hormon stimulant folicular sau FSH și hormon luterinizant LH, fie prea multă sau prea puțină grăsime corporală, tumori pituitare și datorită leziunilor la nivelul glandei pituitare sau la hipotalamus care secretă acești hormoni.
Alte dereglări hormonale care pot afecta fertilitatea sunt SOP sau sindromul ovarului plochistic, diabetul, dereglările la tiroidă, insuficiență ovariană prematură sau IOP, și câteodată sindromul Cushing.
Abilitatea unei femei de a concepe poate fi afectată și de alți factori, printre care:
- Problemele la nivelul tractului reproductiv, precum trompe uterine lezate sau obturate, Reproductive tract problems such as damaged or blocked fallopian tubes, fibroame uterine benigne, adeziuni pelvine, endometrioză și complicații provocate de infecții sau intervenții chirurgicale
- Vârsta poate reduce calitatea sau cantitate de ovule produse
- Alcoolul, fumatul sau drogurile
- Bolile cu tranzmitere sexuală precum gonoreea și Chlamydia
- Medicamente precum calmante, antidepresive, medicamente pentru cancer, narcotice și obturatori de canale pe bază de calciu
- Condiții medicale precum boli la rinichi, HIV/SIDA, și siclemie
- Expunerea la pesticide, emisii toxice, plumb și radiații
Tratarea infertilității
Tratamentul acestei afecțiuni depinde de vârstă, cauză și durata afecțiunii. Astfel există două categorii: prima constă în redobândirea fertilității cu ajutorul unei intervenții chirurgicale sau cu medicamente, iar a doua constă în utilizarea noile tehnologii de concepere asistată.
Medicamentele sunt principalul tratament pentru femeile cu dereglări ale ciclului ovarian. Tratamentele pot fi făcute alături de injecții intrauterine cu spermă sau IIP, acestea constând în injectarea spermei direct în uter.
Dacă infertilitatea este provocată de endometrioză sau obstrucții la nivelul tropelor uterine, aceasta se poate trata cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.
Conceperea asistată sau CA este un alt tip de tratament. Aceste tehnologii constau în fertilizarea în vitră, donarea de embryoni și ovule, și injecții intracitoplasmatice cu spermă sau injectarea spermei direct în ovul.
Dacă nu puteți rămâne însărcinată datorită infertilității, consultați-vă cu un endocrinolog de îndată pentru un diagnostic și un tratament pentru afecțiune.